Menü Bezárás

A tizenötödik kerület mindannyiunk otthona. Ahogy a családi asztal mellett, úgy a tizenötödikben is figyelünk egymásra. Senkit nem hagyunk magára, aki segítségre szorul. Esélyt, lehetőséget és emberhez méltó életet kell biztosítanunk mindenkinek, minden kerületi család számára a legalapvetőbb feltételek megteremtésével és garantálásával.

Mi a családokra nem hitelfelvevőkként, a gyermekszületésekre nem népesedési mutatókként tekintünk, és főleg nem teszünk különbséget gyerek és gyerek között aszerint, hogy mennyiben szolgálja a megszületése a hatalmi érdekeinket. A család számunkra az ember legtermészetesebb választott közössége.

A családok évében nem csökkent a gyerekszegénység mértéke, és nem szűntek meg az elhelyezés nélküli kilakoltatások sem. A mindennapos terhek egyre növekednek, miközben a családi pótlék mértéke lassan egy évtizede nem változott. A bölcsődei elhelyezés sem lett olcsóbb, mint ahogy az időskori jólét sem megoldott. A legtöbb család vagy pelenkára, védőoltásokra, táborokra, iskolai különórákra, vagy gyógyszerekre, egészségügyi vizsgálatokra költi a bevételei nagyobbik részét a lakhatási és mindennapos megélhetési költségek mellett.

Az egyre csökkenő állami lehetőségek mellett kiemelt felelőssége van kerületünknek. Az egyre szegényesebb központi támogatások mellett teljes mértékben ránk hárul a segítségnyújtás megszervezése, ellátása és finanszírozása. Ez azonban olyan „teher”, amelyet szívesen vállalunk, hiszen nekünk mindenki egyformán számít.

Ezért a következő 5 évben:

Fenntartjuk és bővítjük támogatási programjainkat – a Palota-támogatásokat: az ápolási, az egészségügyi, a gyermekétkeztetési, a gyógyszer-, az iskolakezdési és nyelvvizsga-támogatást, valamint ösztöndíj-programjainkat.

Felújítjuk az összes kerületi bölcsődét és óvodát, új óvodát építünk a Kossuth utcában, és emeljük a bölcsődei, óvodai dolgozók fizetését.

Új, baba- és anyabarát megoldásokat alakítunk ki intézményeinkben és játszótereinken.

Új, az egyedülálló időseket segítő, támogató szolgálatot hozunk létre.

Folytatjuk a játszótér-felújítási programunkat, újabb integrált játszótereket hozunk létre.

Az új fővárosi vezetéssel közösen újraindítjuk a társasházakban élőknek valódi rezsicsökkentést jelentő, energiatakarékos felújítási támogatási programot.

Új, a fiatalok letelepedését segítő fecskeház-programot indítunk.

Felújítjuk bérlakásainkat, és újakat építünk, támogatjuk a közösségi célú nonprofit lakásépítéseket.

Az emelkedő albérletárak megfékezésére kiépítjük a kiadott lakások minősítési rendszerét a kerületben.

Fellépünk az elhelyezés nélküli kilakoltatások ellen.

Az évek óta üresen álló nagyobb ingatlanok újrahasznosításával bővítjük a köztes lakhatási formákat – szobabérlők háza, munkásszállók, családok átmeneti otthona –, és nem hagyjuk magukra a beköltözőket: folyamatos, személyre szabott követést és segítséget nyújtunk nekik.

Ingyenes köztéri WiFi szolgáltatást vezetünk be a kerületben.

Fejlesztjük és felújítjuk nyugdíjasklubjainkat, kiemelten támogatjuk az aktív időskori programokat nyújtó civil szervezeteket.

Akadálymentesítjük összes önkormányzati intézményünket és épületünket.